Монтаж

Нужните инструменти:

  -инструменти за рязане

  home

 • 1. ръчна гилотина
 • 2. ръчна ножица – тенекиджийска
 • 3. машина дискова за метал
 • - инатрументи за закрепване и разкрояване на дървената шипки /летви/ конструкция

  home

 • 1. пневматичен пистолет (с въздух)
 • 2. винтоверт
 • 3. шаблон – летва за растоянията между летвите в конструкцията

 • Покривната система DEKRA може да се монтира от 7 до 90 градуса наклон. Ето още веднъж предимството на нашата покривна система.

  Монтиране и полагане на покривната система

home

1. Върху покрива трябва да бъде направен дъсчена ламперия (дъсчена обшивка) .Полагане на покривни платове върху дъсчената обшивка. Всички модели дифузионно (парапропускливо) фолио с вградена подсилена решетка и отговарящи на покривните платове – всички видове и модели. Стартиране на коването на шипките 30х40 мм – стандартни за РБ върху гредите отдолу вертикално, желателно е с гвоздеи или видии. Гвоздеите 60-70 мм (максимално до 80 см.)

home

2. Монтирането на всички улами по покрива с показания от нас размер (за уламата) 150х150 мм

home

3. Първата летва (шипка) се монтира хоризонтално и всички нагоре се монтират с широката част 40х30 мм. Препоръчва се да бъде под конец и идеално права, за да може да свърши идеално правилно конструкцията до края на билото.

home

4. Втората хоризонтална летва задътлжително се кове на 357 мм или 35.7 см по нашия образец и указания. Необходимо е изтичащата вода да се изтече по средата на улука, за това се оставя 13 мм или аванс по преценка на майсторите и от големината и широчината на улука.

home

5. Предлагаме два вида покритие на металните керемиди DEKRA. Едните са със минерални – естествени базалтови посипки, които наричаме класик. При тях растоянието между шипките е 369 мм. Втория вид са с прахово и гланцово покритие, които наричаме елеганс, при тях растоянието между шипките е 371 мм. Много важно е тези растояния да се спазват точно както са дадени.

home

6. Крайната летва(шипка) на билото или борда трябва да има фуга 10-15 мм

home

7. За всеки покрив препоръчваме да се монтират снегодържатели и е желателно да са монтиране на гредите за стабилност. Необходимо е монтиране на още една шипка до третата или четвъртата хоризонтална шипка (една до друга, както е показано на схемата)

home

8. Монтирането на покривните панели(керемиди) DEKRA и всички аксесоари задължително започват да се монтират отгоре на долу. Задължително се започва от предпоследния ред. Панелите трябва да се монтират с гвоздеи или видии по указания начин на схемата

home

9. Застъпката със следващия панел трябва много точно да се напасне

home

10. Рязането по краищата е желателно да се прави с дисков металорезач, ножица - гилотина или ръчна ножица(тенекиджийска). Препоръчва се да се остави берт(перчем) за забръщане не повече от 20-30 мм, което няма нищо общо с останалите покривни системи, при нас полите или бордовете винаги остават отгоре. Това има много важно значение за гарантиране, че няма да има течове.

home

11. Монтирането на стълбите, което е препоръчително за покрива е с цел проходимост до комините, за да могат да се почистват. Монтирането е пак отгоре на долу и стълбибите се захващат една за друга. Необходимо е монтиране на още една шипка една до друга на 3х4 см. и дължина 60-70 см. на местата където ще са стълбите. Желателно е стълбите да се монтират на гредите за по голяма стабилност.

home

12. При полагането на последния ред панели(отгоре) излишъка се изрязва с подходящите инструменти и се заковават и прихващат отгоре по окозания начин на снимката. Оставя се 10-20 мм фуга от билната летва или борд. Бордната пола или обшивка трябва да се монтира в момента, защото монтирането е отгоре надолу.

home

13.Третия ред панелни керемиди се вкарват под втория ред и трябва добре да бъдат паснати, както е показано на снимката. Горните панели се закрепват по указания начин с винтоверт и видии /най-удачния вариант/ или с чук и пирони или пневматичен пистолет за пирони. Те се забиват или монтират на определено място, указона на снимката.

home

14. Панелите се закрепват с видии и пирони по указания на снимката начин.

home

15. Последния ред /отдолу/ се закрепва на единия от двата върха на канала.

homehome

16. Монтирането на капаците на билото става, когато е завършен единия скат на покрива и сме започнали втория скат и сме монтирали 2 реда от него.

home

17.Готов вид - монтиран единичен къс /лукс/ надкеремиден капак за странични челни дъски.

home

18.На билото на покрива за кръглите капаци летвите или шипките трябва да са 2-3 една върху друга най-малко на 10-12 см от конструкцията. Фигурата показва монтиране на уплътняващ елемент за сух монтаж на капаци.

home

19.Монтаж на кръгли капаци. Обурнете внимание - започва със стартов капак. Закрепването е с винтоверт и видии.

home

20.Монтаж на капак /гладък/ с уплътнител по желание на клиента. Видиите или гвоздеите се монтират в краищата на капаците /бертовете/ в дъските.

home

21.Монтиране на начален капак по ъглите на билата на сграда

home

22. Обшивката и полите на таванския етаж или втори скатен покрив, под прозорци, арки и др. подобни се монтират от горе на долу с аванс от 1-2 реда панели. Това е добре за стъпване и удобство за монтирането на полите или обшивката.

home

23. При монтирането на полите или обшивката трябва да се спазват застъпките или фалцовете, както при нормалната тенекеджиска технология и стандарти.

homehome

24-25. Монтирането на отдушник за бани, тоалетни, кухни и др. е на самия панел /керемида/. Монтирането е нормално както се редят металните керемиди DEKRA Отдушниците са два вида единичен и комбиниран /комби/. На фиг. 25 е показан комбинирания.

home

26. Обшиването на комините става със самозалепващ материал за връзка с комини и стени – WAKAFLEX или други подобни самозалепващи материални отговарящи на изискванията.

За фугите се използва силиконов уплътняващ материал /за студено и топло/.

homehomehome

27-28-29. Монтажа на уламите е показано на схемата. За началото и върха на уламата може да използвате самозалепващ материал /по желание/

home

30. Монтажа на снегозадържащата система се състои от 2 елемента - държач /конзола/, която се монтира на 60 см. една от друга и снегозадържаща решетка, която се монтира за тях със специална скоба, болт и гайка.

Контакти

СИГМА КОЛОР ООД
Гр.Велико Търново
Ул. Сливница 19; ул Черноризец храбър 47
GSM 0988 77 22 21
GSM 0877 04 04 65
E-mail: chakmak@mail.bg sigmacolor@mail.bgоще


Гласувай за нас

BGtop

Любопитно

Зелените покриви са се увеличили с 35% през последните няколко години, като само през 2008 в САЩ са инсталирани 300 000 кв.м. Най-голям принос има Чикаго с почти 50 000 кв.м., на второ място е Вашингтон с 46 000 кв.м., а в Ню Йорк новите зелени площи са 33 000 кв.м.

още